CSOK 10+15 tájékoztató

CSOK 10+15 tájékoztató

Mit érdemes tudni a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről?

 

2015. júliusától a Szocpolt felváltó Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) keretében nyílt lehetőség vissza nem térítendő állami támogatás igénylésére, lakásvásárlás vagy építés céljából. 2015. végén a kormány kibővítette a CSOK-ot, így akár már 25 Millió forintos támogatásra is pályázhatunk.

A támogatás két fő részre bontható, új lakás vagy ház építésére, valamint használt lakás vagy ház vásárlására, illetve bővítésére. A támogatások mértéke elsődlegesen a lakás vagy ház építését részesíti előnyben, ugyanakkor a használt lakások piacán is érezhető támogatást tud nyújtani.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a kormány a támogatás odaítélését gyermekszámhoz köti, azonban könnyítésként nem csupán a meglévő gyermekeket számolhatjuk be az igényléskor, hanem vállalást is tehetünk a következő 10 évre vonatkozóan.

 

Ki igényelheti?

Bármely természetes személy (nem kizárólag magyar állampolgárok), aki nem töltötte még be a 40. életévét. Házastársak esetében könnyítés, hogy elég, ha csak az egyik házastárs nem töltötte még be.

Az igénylés feltétele a meglévő vagy tervezett gyermekek megléte, illetve száma. A kormány célja szerint a Családok Otthonteremtési Támogatása elsődlegesen a fiatal házasok otthonteremtését támogatja, így a tervezett gyermekek vállalása is alapjául szolgálhat a támogatás odaítélésének.

Gyermeknek a 20 év alatti (nappali tagozatos felsőoktatási intézménybe járó gyermek esetén 25 év alatti), az igénylőkkel egy háztartásba bejelentett, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek számít.

Fontos kitétel ugyanakkor az igényléshez a büntetlen előélet, valamint a legalább fél éves bejelentett állandó munkaviszony.

Lényeges szempont lehet az is, hogy az épített vagy vásárolt házba át is kell költöznie a családnak és ezt lakcímkártyával kell igazolni a támogatás folyósításától számított 1 éven belül. Ennek a rendelkezésnek az a célja, hogy kizárja a CSOK köréből azokat, akik csupán befektetési célból és nem lakhatási célból igényelnének.

Összefoglalva minden olyan személy vagy házaspár igényelheti, akinek már van gyermeke vagy szerződésben vállalja, hogy a következő 10 évben gyermeket vállal. A vállalt gyermekek számával nő a megítélhető támogatás összege.

 

Milyen típusú házra illetve lakásra vehető igénybe?

Használt lakás vagy ház esetén legalább komfortos, maximum 350.000 Ft négyzetméterárú lakásra, amely teljes vételára nem haladhatja meg a területi egységenként megállapított maximumot:

Új lakás esetében a feltételek sokkal könnyebbek, csupán 2008. július 1-ét követően kiadott építési engedély kell lakás vagy ház építéséhez, illetve 2008. július 1-et követően kiadott használatbavételi engedély új építésű lakás vagy ház vásárlásához. A támogatás 60 négyzetméter feletti lakásokra, illetve 90 négyzetméter feletti családi házakra vehető igénybe. Ezek mellett egyedül B típusú energiahatékonysági tanúsítvány szükséges.

 

A támogatás összege

Az igényelhető maximális összegeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

3 vagy több gyermek esetén a támogatás összege 10+15 millió forint, amelyből 15 millió forint vissza nem térítendő támogatás, míg a második 10 millió forint kedvezményes hitelt jelent. A kedvezményes hitel törvényileg rögzítve maximum 3%-os lehet és maximum 25 éves futamidővel.

 

***

Fontos tudni

Amennyiben a támogatást vállalt gyermekre vettétek fel és az előírt 10 éven belül bármilyen okból kifolyólag nem sikerül gyermeket vállalnotok, akkor a támogatás teljes összegét vissza kell fizetni 60 napon belül késedelmi kamattal együtt (amely a visszafizetéskor esedékes jegybanki alapkamat ötszöröse).

Ezért tehát azt javasoljuk, hogy alaposan fontoljátok meg a CSOK igénybevételét és a támogatás igénylését, mert bármilyen előre nem látható esemény akár komoly eladósodást okozhat.

A gyermekvállalás elmaradása miatti visszafizetés alól a hiányzó számú gyermek örökbefogadásával vagy a meddőség bizonyításával ad felmentést a kormány.

Panoráma Ingatlaniroda és Hitelközpont

    6000 Kecskemét, Csányi János krt. 12.
    +36 30 489-6865
    info@panoramaingatlan.hu

Eladó ingatlanja van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Családi ház