CSOK, 10+10 tájékoztató

CSOK, 10+10 tájékoztató

Mit érdemes tudni a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről?

 

2015 júliusától a Szocpolt felváltó Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) keretében nyílt lehetőség vissza nem térítendő állami támogatás igénylésére, lakásvásárlás vagy építés céljából. 2015 végén a kormány kibővítette a CSOK-ot, így akár már 20 Millió forintos támogatásra is pályázhatunk.

A támogatás két fő részre bontható, új lakás vagy ház építésére illetve használt lakás vagy ház vásárlására illetve bővítésére. A támogatások mértéke elsődlegesen a lakás vagy ház építését részesíti előnyben, ugyanakkor a használt lakások piacán is érezhető támogatást tud nyújtani.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a kormány a támogatás odaítélését gyermekszámhoz köti, azonban könnyítésként nem csupán a meglévő gyermekeket számolhatjuk be az igényléskor, hanem vállalást is tehetünk a következő 10 évre vonatkozóan.

Ki igényelheti?

Bármely természetes személy (nem kizárólag magyar állampolgárok), aki nem töltötte még be a 40. életévét. Házastársak esetében könnyítés, hogy elég, ha csak az egyik házastárs nem töltötte még be.

Az igénylés feltétele a meglévő vagy tervezett gyermekek megléte illetve száma. A kormány célja szerint a Családok Otthonteremtési Támogatása elsődlegesen a fiatal házasok otthonteremtését támogatja, így a tervezett gyermekek vállalása is alapjául szolgálhat a támogatás odaítélésének.

Gyermeknek a 20 év alatti (nappali tagozatos felsőoktatási intézménybe járó gyermek esetén 25 év alatti), az igénylőkkel egy háztartásba bejelentett, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek számít.

Fontos kitétel ugyanakkor az igényléshez a büntetlen előélet valamint a legalább fél éves bejelentett állandó munkaviszony.

Fontos szempont lehet az is, hogy az épített vagy vásárolt házba át is kell költöznie a családnak és ezt lakcímkártyával kell igazolni a támogatás folyósításától számított 1 éven belül. Ennek a rendelkezésnek az a célja, hogy kizárja a CSOK köréből azokat akik csupán befektetési célból és nem lakhatási célból igényelnének.

Összefoglalva minden olyan személy vagy házaspár igényelheti, akinek már van gyermeke, vagy szerződésben vállalja, hogy a következő 10 évben gyermeket vállal. A vállalt gyermekek számával nő a megítélhető támogatás összege.

Milyen típusú házra illetve lakásra vehető igénybe?

Használt lakás vagy ház esetén legalább komfortos, maximum 350.000 Ft négyzetméterárú lakásra, amely teljes vételára nem haladhatja meg a területi egységenként megállapított maximumot:

Új lakás esetében a feltételek sokkal könnyebbek, csupán 2008 július 1-ét követően kiadott építési engedély kell lakás vagy ház építéséhez, illetve 2008 július 1-et követően kiadott használatbavételi engedély új építésű lakás vagy ház vásárlásához. A támogatás 60 négyzetméter feletti lakásokra illetve 90 négyzetméter feletti családi házakra vehető igénybe. Ezek mellett egyedül B típusú energiahatékonysági tanúsítvány szükséges.

A támogatás összege

Az igényelhető maximális összegeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

*3 vagy több gyermek esetén a támogatás összege 10+10 millió forint, amelyből 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás, míg a második 10millió forint kedvezményes hitelt jelent. A kedvezményes hitel törvényileg rögzítve maximum 3%-os lehet és maximum 25 éves futamidővel.

 

***

Fontos tudni

Amennyiben a támogatást vállalt gyermekre vettétek fel és az előírt 10 éven belül bármilyen okból kifolyólag nem sikerül gyermeket vállalnotok, akkor a támogatás teljes összegét vissza kell fizetni 60 napon belül késedelmi kamattal együtt (amely a visszafizetéskor esedékes jegybanki alapkamat ötszöröse).

Ezért tehát azt javasoljuk, hogy alaposan fontoljátok meg a CSOK igénybevételét és a támogatás igénylését, mert bármilyen előre nem látható esemény akár komoly eladósodást okozhat.

A gyermekvállalás elmaradása miatti visszafizetés alól a hiányzó számú gyermek örökbefogadásával vagy a meddőség bizonyításával ad felmentést a kormány.

Panoráma Ingatlaniroda és Hitelközpont

    6000 Kecskemét, Csányi János krt. 12.
    +36 30 489-6865
    info@panoramaingatlan.hu

Eladó ingatlanja van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Családi ház
Építési telek
Téglalakás
Iparterület
Iroda egyéb
Raktár
Tanya
Üzlethelyiség
Nyaraló
Szálloda, panzió
Zártkert
Szántó
Villa, kastély, kúria
Telephely
Iroda irodaházban A
Mezőgazdasági terület
Gazdasági épület
Présház
Vendéglátóipari egység
Ikerházrész
Szórakozóhely
Műhely
Irodaház
Társasház